• t_01.jpg
  • t_02.jpg
  • t_03.jpg
  • t-04.jpg
  • t_05.jpg
  • t_06.jpg
  • t_07.jpg
  • t_08.jpg
  • t_11.jpg
  • t_12.jpg
  • t_13.jpg
  • t_13-2.jpg
  • t_14.jpg
  • t_15.jpg
  • t_19.JPG t_20.JPG
  • t_00-2.jpg
  • t_21.jpg
  • t_17.jpg
  • t_18.jpg
  • t_22.jpg
  • houset_plan.jpg
  • houset_section.jpg

鯖江の住宅

completion date : 2014.10
location : Sabae city,Fukui/福井県鯖江市
principal use : private residence/住宅
site area : 418.55m2
building area : 124.82m2
total floor area : 108.75m2
structural systems : wood/木造
scale : 1 stories/平屋
Photography Kenichi Suzuki

新建築住宅特集/2016年3月号
新建築JA no102 Summer 2016
ArchDaily September 2, 2016

北陸地方の田園と山並みが広がる交差点の角地に建つ、夫婦と母のための木造平屋の住宅。敷地は自然豊かで長閑な環境にあるが、交差点には信号が変わるたびに車が列をつくり、南東に広がる田園からは天候によって様々な強さの風が吹き抜けていく。本計画では建主からの要望である道路からの視線、騒音、通風を考慮した、落ち着いた住空間を実現すること、この環境に連続した建物とすることを目指して設計を行った。

This house is built for a married couple living with husband's mother in Hokuriku region in Japan. The area is located in countryside surrounded by mountains and a lot of nature. Different strengths of wind is created by weather, and you can feel the wind moving across from the rice field expanding southeast. On the other hand, the place is near by an intersection, and cars make noise of road traffic. Therefore, to combine these environment and make a comfortable living space, considering line of sight from the road, noise, and draft was required for this design.