• I_01.jpg
  • I_03.jpg
  • I_04.jpg
  • I_07.jpg
  • I_010.jpg
  • I_010.jpg
  • I_013.jpg
  • I_014.jpg
  • I_015.jpg
  • I_016.gif
  • I_hikaku1.jpg
  • I_hikaku2.jpg
  • I_plan1.jpg
  • I_plan2.jpg
  • I_section.jpg
  • I_017.jpg

越前の住宅

completion date : 2017.1
location : Echizen city,Fukui/福井県越前市
principal use : House/住宅
total floor area : 39.0m2
structural systems : wood/木造
scale : 2 stories/2階建

新建築住宅特集/新建築社_2018年2月号
日経アーキテクチャー/日経BP社_2017年12月号
afasiaarchzine.com/2018/03

北陸地方の山間部に建つ築54年の木造2階建て住宅の一部分の増改築計画。祖母、母、依頼主である息子夫婦と子供の4世代5人が暮らす。本計画では、建物の北側に位置する老朽化が顕著な居間と台所(既存建物の約2割の面積)の改修を行い、室内環境の向上に加え、増築する新しい場所が完結的にならないよう既存建物と外部環境へ接続すること、また若い建主のこの家に住み続けるという意志に答える高耐久な改修計画になることを目指した。

This project is extend a part of room spaces and renovate the 54 years wooden two-story house which built in the mountains in the Hokuriku region. Four generations of families, owner, his wife, child, his mother, and his grandmother, are living in this house.This time, he needed to renovate the most decrepit living room and kitchen (about 20% of the existing building) which is located on the north side of the house. We also focused on two things below on the renovation project in addition to improving the indoor environment of the scope. 
1. To integrate renovated spaces into the existing building and outside environment not to be unnatural.
2. To be the best durable renovation project for the family in oder to answer to the will "keep living in this house" of the young owner.